Onze geschiedenis

De boerderij stamt uit 1680 en ons bedrijf is al sinds 1926 productief.

oude tekening van de boerderij in de 18e eeuw

Onze boerderij

Rond 1680 waren Samuel Everwijn en zijn vrouw Cornelia de Roovere eigenaar van de hoeve. Ook in 1729 was de boerderij nog in het bezit van de familie.
In de gevel van boerderij is nog steeds het alliantiewapen van de familie Everwijn-de Roovere te zien. Het was een regentenfamilie uit Dordrecht die ook in Barendrecht een belangrijke rol speelde.

Meer weten over de geschiedenis van Barendrecht?
Kijk op educatief.historischbarendrecht.nl.

Voordeur boerderijwinkel met grote tulpen

luchtfoto Barendrecht met onze boerderij

combine of dorsmachine in actie op het akkerland

Ons bedrijf

In dat jaar is onze grootvader Pieter-Gerrit Barendregt dit toenmalige pachtbedrijf gaan beheren als gemengde boerderij. D.w.z. een veehouderij van melkkoeien en jongvee, welke graasde op de weilanden van de huidige wijk Paddewei.
Destijds was hier ook de ijsbaan van Barendrecht. De Schaatsbaan in de wijk Paddewei is hier naar vernoemd.
De akkerbouw had en heeft nog beschikking over gronden in de buitenpolders. In de jaren zeventig werd wijk Buitenoord gebouwd. Daarvoor zijn wij ook een stuk grondgebied kwijtgeraakt.

In de polder Binnenland, wat ten noorden van Barendrecht is tussen Rotterdam en de Voordijk hadden wij vroeger ook nog land, wat nu de wijk Vrijenburg wordt genoemd.
Maar in de Zuidpolder tegen de Oude Maas aan hebben we nog steeds grond in ons beheer.
Omdat ons bedrijf, met name door de woningbouw, kleiner is geworden, is ons aantal teelten ook minder geworden. Vroeger teelden we aardappels, graan, suikerbieten, erwten, bonen, spruiten en uien. Nu telen we alleen nog verschillende aardappelrassen, uien en tarwe. Deze Barendrechtse aardappel verkopen we in onze boerderijwinkel.

Door alle veranderingen en het inleveren van stukken grond, zijn wij negen jaar geleden met de boerderijwinkel begonnen. Omdat we het leuk vinden en omdat het wat extra's oplevert.
Op de stukken grond die wij nog bezitten richting de Oude Maas, telen wij tarwe, uien en aardappelen.
Er is veel veranderd, maar doen ons werk nog steeds met veel plezier. Het is zo fijn, om de ene dag echt boer te zijn en alleen op de akkers werkzaam en de andere dag in onze boerderijwinkel vele contacten hebben met mensen, en tevens onze producten te verkopen.

Zoals het akkerland er nu uitziet, recreatiegebied
landbouwgrond is recreatiegebied geworden

© 2018 GrafiSjopMarjo